Trikci

Psi so visoko inteligentne krdelne živali, ki se radi učijo in radi sodelujejo s človekom. Odličen način da se vez med lastnikom in psom še poglobi, so trikci.

Trikci so odlična miselna zaposlitev za mladička, starejšega psa, psa z veliko energije, kot tudi psa z malo energije, glavno pravilo je, da neprimernih pasem za učenje trikcev ni. Potrebno je le nekaj minut na dan, naša zamisel o tem kaj naučiti, pes ter njegova igrača ali pa najljubši priboljški.

Trikce lahko učimo na različne načine, tri najpogostejše metode pa so “shaping” (oblikujemo), “luring” (izvabimo), “capturing” (ujamemo) in “modeling” (oblikujemo). Katerega metodo bomo izbrali je naša odločitev, pri tem pa je priporočljiva uporaba klikerja. Kliker je učni pripomoček, ki ob pritisku sproži “klik” zvok. “Klik” psu pove, da si je z vedenjem v času klika zaslužil nagrado. Vedno kliku sledi nagrada; tudi če se zgodi da kliknemo po pomoti. Učenje trikcev s klikerjem je za psa prijetno in zabavno ter je idealna zaposlitev njegovih možganov.

Po pol ure učenja trikcev, bo bistveno bolj utrujen kot po dveh urah sprehoda, poleg tega pa bo skozi učenje ugotovil, da niso zabavni zgolj drugi psi, ampak je tudi z nami prijetno in zabavno sodelovati. To pa je tudi naš glavni cilj pri učenju trikcev oziroma šolanju psa.

Psa lahko naučimo sedi, prostor, daj tačko, vse to pa lahko nadgradimo z različni trikci: vrtljaj v levo ali desno stran, kroženje okoli palice oziroma predmeta (trik ki je obvezen za vse bodoče agilitaše), stresanje z glavo, oblizovanje na ukaz, hoja nazaj, kroženje s sprednimi tačkami na predmetu, osmica med nogami, šepanje na ukaz, skrij se, preskakovanje čez naše noge, hoja vzratno okoli naših nog ali predmeta, prepoznavanje igrač po imenu, itd. Preko trikcov je lahko pes tudi naš pomočnik pri vsakodnevnih opravilih, npr. pospravljanje robčkov v smeti, prinašanje robčkov, sezuvanje copat in nogavic, zapiranje in odpiranje vrat, prižiganje in ugašanje luči, pospravljanje igrač, pomoč pri slačenju našega puloverja, prinašanje ključev/telefona/časopisa, zapiranje in odpiranje predalov, itd.

Psi radi delajo, predvsem pa so družabna bitja, ki obožujejo čas s svojim lastnikom. Poleg pozornosti in intenzivnega razmišljanja tekom učenja trikcev ter del socializacije mladega psa, so prav tako odlični nastop za t.i. Freestyle obedience – gre za tekmovanje v izvajanju trikcev (oziroma “plesa s psom”) v skladu z glasbo ob svojem lastniku. Sama izbira trikcev in njihova uskladitev z glasbo, ki smo jo izbrali, je popolnoma naša. Pri “plesu s psom” ne navdušimo samo svojega psa in sebe, pač pa tudi ostale okoli nas.

In ne pozabimo, vedno učimo brez prisile, s pozitivno motivacijo in potrpežljivostjo. Psi so različni, tako kot smo različni tudi ljudje v dojemanju in učenju novih stvari, zato še enkrat ne pozabimo: neumnih pasem ni!